A Puskás Tivadar Szakközépiskola 1973. szeptember 1-jén alakult Gépgyártóipari Szaklíceum névvel, egyidőben az Autóvillamossági gyár beindulásával és annak védnöksége alatt.

Az 1974-75-ös iskolai évben már 9 osztály és 3 tanműhely működött.

1976-ban épült fel a mai új iskola, eredeti terv szerint szakiskolának az Autóvillamossági gyár részére, saját beruházásból.

1978-ban megváltozott az iskola neve, I.A.E.A.M.E. Iskolacsoport lett, amelyet 1981-ig 1990-ig 1-es számú Ipari Líceum volt az intézmény megnevezése, 1990-től a Puskás Tivadar nevét vette fel az iskola.
A szakiskola kezdetben másfél éves időtartamú volt, és a X. osztály elvégzése után lehetett beiratkozni. Ez az oktatási forma megszűnt, 1990-től indult a VIII. Osztály utáni szakiskola, három év tanulmányi idővel.

1990-től posztlíceális technikusképzés is beindult iskolánkban kétéves időtartammal.

1991-től inasiskola is működött, tekercselő és hideg-fémmegmunkáló mesterségre készítette fel a tanulókat két év tanulmányi idő alatt.

Iskolánkban esti oktatás is létezik 1980-tól.

A 2000-es években mondhatjuk profilváltás következett be iskolánkban. Az addigi hagyományos gépészet és villamosság mellett vagy annak keretében igyekeztünk az új munkaerőpiac szükségletének megfelelő mesterséget választani, amely vonzóvá tudja tenni az iskolánkban való tanulást.

1999-től két líceumi osztályt indítottunk számítástechnika mesterséggel, egyet gépjármű-villamosság szakosítással. A szakiskolai osztályokban gépjármű-bádogos és -festő, valamint gépkocsiszerelő mesterséget oktatnak.

2010 őszétől iskolánk keretén belül működik az Egészségügyi Posztlíceum, mely általános egészségügyi asszisztenseket, valamint gyógyszerészeti asszisztenseketképez. A városi és vidéki VIII. osztályosok számára nyílt napokat szervezünk, amikor valóságosan betekinthetnek az iskola életébe.

2006 óta új, Jean Monet névre keresztelt, EU normákat is kielégítő dísztermünk van,mely alkalmas értekezletek, konferenciák megszervezésére.

2014-ben három új és korszerű sportpálya létesült (kézilabda, tenisz, kosárlabda és futópálya).2015-ben adták át az új mühely épületeét melyben számos korszerű szakműhely és szakterem (mechanika, CNC) kapott helyet, valamint a megújuló energiaforrásokat bemútató termek.

2011 őszétől a helyi tanács határozata alapján iskolánkhoz csatolták a Gámán János Szakközépiskolát, és 2017 őszétől pedig a Koós Károly Szakközépiskolát is.