Ballagás 2020

posted in: Hirek | 0

Antal Árpád – Polgármester

“Egy el nem mondott beszéd egy meg nem tartott ballagáson

Kedves végzős diákok!

Ha most szemtől szemben állnánk egymással, megkérdezném tőletek: mi jut eszetekbe John Lennonról. Néhányan biztosan emelnétek a kezeteket vagy bólogatnátok, hiszen hallottatok róla. Lenne, akinek azonnal eszébe jutna néhány dallam, ami Lennontól származik, sokatoknak pedig a tipikus, kerek, JohnLennon-szemüveg ugrana be. De hogy jön John Lennon a ballagásra?

Lennon egyszer valami olyat mondott, amit nehéz megfogalmazni, pontosan azért, mert a lényegről szól. Iskolás korában megkérdezték tőle, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Ő erre azt felelte: BOLDOG. Azt mondták neki, hogy nem érti a feladatot, mire ő azt válaszolta: nem értitek az életet.

Hosszan beszélhetnénk arról, hogy milyen kihívásokat hozott az elmúlt időszak, arról, hogy a járvány hogyan alakította át az életünket és hogyan tette a ti ballagásotokat kivételessé, mássá. De úgy érzem, ha erről beszélnék, nem érteném a feladatot.

Két dologról szeretnék írni nektek, és mindkettő az élethez kapcsolódik, nagyon szorosan. Az egyik, amit Lennon mondott: boldognak lenni. Hogy ő az volt-e? Nem tudom. De biztos vagyok benne, hogy minden nap gondolt rá.

A másik, amiről szeretnék írni, az az élet, amit TI IS építetek – amibe nemcsak beleéltek, amit nemcsak kibírtok, elviseltek, ami nemcsak „eltelik valahogy”, hanem amihez a legjavát próbáljátok hozzátenni minden nap.
Hogy ki miből épít, és mit tesz meg azért, hogy valami vagy valaki jobb legyen: ti döntitek el. Hogy mit tanultok ezután, hogy milyen szakmát választotok, ti döntitek el. De ha abban, amit csináltok igyekeztek a legjobbnak lenni minden nap, ha csillog tőle a szemetek és inspirál, akkor nemcsak a feladatot értettétek meg, hanem magát az életet.

Különös időket élünk, de két dolog egészen biztosan nem változik: minden nap arra törekedni, hogy boldognak érezzétek magatokat, és ezért minden nap meg is tenni mindent: hozzátenni a legjavát.

Sok sikert kívánok nektek és azt, hogy ne teljen el egyetlen nap sem az életetekből anélkül, hogy kerestétek volna, ami inspirál, amitől csillog a szemetek!

Hajrá ballagók, Sepsiszentgyörgy büszke rátok!”

 

Kiss Imre – Főtanfelügyelő

“Tisztelt ünneplők!

A 2020-ban egy rendhagyó iskolai évet zárunk: a világesemények közepette végzős diákjaink számára nem adatott meg a személyes búcsú lehetősége. Eddig minden évben eljött az a nap, amikor azért gyűltünk össze az iskola udvarán, hogy elbúcsúztassuk a végzős diákokat, az idén azonban a tanévzáró ünnepségre is csupán a digitális térben kerülhet sor.

Szerencsére az ünneplésnek ez a különleges módja is lehetővé teszi, hogy megfogalmazzuk azokat a gondolatainkat, amelyeket útravalóul szánunk ballagó diákjainknak.

Kedves végzős diákok, azt gondolom, hogy van egy olyan kérdés, amit mindannyiatoknak fel kellene tennetek önmagatoknak az utolsó iskolai napon. Ez a kérdés pedig így hangzik: Mit tehetek azért, hogy én is sikeres legyek? Mit tehetek azért, hogy felnőtt emberként is elégedettnek érezzem magam?

A választ nem kell elsietnetek, és főleg nem a külső tényezőkben kell keresgélnetek. Nagyot téved az, aki kudarcaiért a körülményeket okolja, mert a siker nem másokon, hanem rajtatok múlik. A legnagyobb értékeitek az elsajátított képességeitek, a magabiztos tudásotok, hiszen a tartós siker nem a szerencsén és a vakvéletleneken múlik, hanem a belső erőkből fakad. A teljes és boldog élet nem a mulasztásokról és a nagyvonalúan elszalasztott lehetőségekről szól, hanem sokkal inkább a komoly munkáról, a tudatos választásokról, a bölcs döntésekről. Arról, hogy minél hamarabb felismerjétek, hogy mit akartok kezdeni saját magatokkal, hogy minél hamarabb felismerjétek a különbségeket az értékes és az értéktelen között.

A sikerhez sok-sok kitartásra és önfegyelemre lesz szükségetek, hiszen nem az lesz a győztes, aki pusztán elkezd valamit, hanem az, akiben megvan a kellő elszántság a végső célig.

Kedves fiatalok, tőletek függ, hogy miképpen oldjátok meg az élet adta feladatokat, nektek kell eldöntenetek, hogy miképpen tudjátok hasznosítani mindazt, amit az iskola adott nektek. Én arra biztatok mindenkit, hogy mindig keresse a legjobb megoldást, nyitott szemmel járjon, vegye észre a lehetőségeket, igyekezzen megtalálni a helyes utat. A Kovászna megyei tanfelügyelőség munkaközösségének nevében kívánok sikeres érettségit, erőt és egészséget a továbbtanuláshoz vagy a munkához. Kívánom, hogy szép emlékekkel hagyjátok el az iskolát, és szóljon ez a nap annak a hálának és köszönetnek a megfogalmazásáról is, amivel tartoztok szüleiteknek és tanáraitoknak, akik segítettek eljutni idáig. Sok sikert!”

 

Demeter Dávid – Iskolaigazgató

“Kedves végzős diakok!

Nem szeretnénk búcsú nélkül elengedni beneteket, mert a ballagás egy olyan rítus, amit várunk, szeretünk, kritizálunk. A ballagás lezár egy nagyon fontos korszakot az életetekben. Négy év alatt öszekovácsolt közösség indul el külömböző utakon, és próbálja megtalálni helyét az életben, majd viszatérnek, hogy újra találkozzanak, hogy lássák iskolájukat, tanáraikat, akik egyengették útjukat, nevelték őket.

A maturandusz fergeteges bulijában nem gondoltuk, hogy talán elmarad, vagy késik a ballagási ünnepség. Felfoghatatlanul furcsa időszakot élünk, nem tudom hogyan fogunk visszagondolni az elmúlt hetekre, hónapokra, hisz nem csak nektek hanem nekünk tanároknak, szülőknek, nagyszülőknek is hiányzik a ballagás ünnepsége.

Lassan elindultok egy kiszámíthatatlan, ismeretlen úton. Kívánok ehhez az úthoz a magam és kollegáim nevében sok sikert és eredményeket! Kívánjuk, hogy álmaitok, vágyaitok váljanak valóra, hogy mikor visszatértek elmondhassátok: köszönjük Alma mater!

Kívánom, hogy Ti, akiket útnak engedünk, merjetek szárnyalni és mindig halljátok meg a szívetek szavát. Ne feledjétek: Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni – mondta Hérakleitosz.

Az úthoz rengeteg szép élményt, sok sikert és boldogságot kívánok nektek!”

 

Egyed Sándor – Református lelkipásztor

“Volt már olyan, hogy érezted, jól döntöttél. Mostantól még több ilyen döntést kell meghoznod.

Szent Pál így ír egyik levelében: „Azért imádkozom, hogy minden helyzetben képesek legyetek felismerni azt, ami a legjobb, és azt válasszátok, hogy sok olyan tettet vigyetek véghez, amely tetszik Istennek.”

Mindig a legjobb döntést hozd meg, ami tetszik Istennek, mert az biztos előbbre juttat.”

 

 

Végzős osztályok

Tanárok

Bagoly Zsuzsánna
Bálint Delinke
Bán Mihály
Bán Zsuzsánna
Bilibok Mátyás
Bogyor Jakab
Csere Gyöngyvér
Csíki Bokor Krisztina
Czibak Emília
Dombi Alpár
Domokos Győző
Dr. Balázs Emőke
Fail Tamás
Farcaș Veronica
Fodor Katalin
Gajdó Éva
Gyenge Zsuzsánna
Incze Eszter
József Jácinta
Kádár Géza
Kocsis Kinga
Komán László
Kovács Ungvári Noémi
Ladó Attila
Lázár Attila
Lukács Albert Sándor
Márton Zsuzsánna
Nemes Csilla
Pethő Ibolya
Piroska János
Pulugor József
Sándor Szilárd
Veress Gabriella