Chindia Kupa

posted in: Hirek | 0

A Puskás Tivadar Szakközépiskola, rádiósklub diákjai Veres Hanna IX.B, Veress Balázs-Hunor XI.B és Doczi Bogdán XI.B, részt vettek a tagovistei Chindia Kupa versenyen. A háromnapos verseny alatt rengeteg tapasztalatot szereztek, futottak erdőn, mezőn keresztül, keresték a rókákat bozótban és vízmosásban és nagyon jól érezték magukat. Nem mellesleg pedig egy első helyezést és egy harmadik helyezést is hoztak magukkal.

Nagy Gratula nekik!

Három probán is kiprobálták magukat: Sprint 3,5MHz, Foxoring illetve Clasic 3,5MHz, különböző kategoriában.

Első helyezett: Veress Hanna IX.B –F16-os kategoria

Harmadik helyezett: Doczi Bogdán XI.B M19-es kategoria

Felkészítő tanárok: Gajdó Éva, dr.Kertész Csaba-Zoltán

De mi is a Rádiós tájfutás?

A rádiós tájfutás (köznyelven: rádiós tájékozódási futás, rádió iránymérés, vagy „rókavadászat”) egy technikai eszközt is használó futósport.

A versenyzőknek nyílt, fás, erdős terepen elrejtett rádió adókészülékeket kell megkeresni vevőkészülékek segítségével, minél rövidebb idő alatt. A versenyzőket egymás után, egyenlő időközökkel indítják a starthelyről és a rádió adókészülékek megtalálása után kell beérkezni a célba. Az győz, aki a legrövidebb idő alatt találja meg az adókészülékeket, ezért a keresés rendszerint futva történik. Az elrejtett rádió adókészülékeket „rókáknak”, „rókaadóknak” is nevezik. Régen ugyanis az adókészülékek mellett egy-egy ember is ült, akik „belebeszéltek” a készülékbe. Mint egy-egy „ravaszdi róka” elbújtak a fák, bokrok közt, hogy minél nehezebben lehessen megtalálni őket. Innen származik a „róka” elnevezés.