Felolvasómaraton

posted in: Hirek | 0

A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár az idén XV. alkalommal szervezte meg a felolvasómaratont.

A Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjai már kilencedik alkalommal: Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor  Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes  művei  után, 2023. február 28-án, kedden, Babits Mihály (1883-1941) alkotásait szólaltatták meg, születésének 140. évfordulója alkalmából.

A rendezvényhez Babits Mihály műveinek eredeti könyvborítóit gyűjtötte össze, életrajzi adatait és fényképeket tartalmazó bemutatót készített Török Júlia könyvtáros. Az intézmény könyvtárában található Babits Mihály műneivel is megismerkedhettek a diákok a felolvasás alkalmával.

A költő megzenézített versét a Második éneket, Mindenik embernek a lelkében dal van kezdetüt hallgattuk meg a felolvasás során minden csoportal.

1940-ben kitüntetik az olasz San Remo-díjjal (A Dante eposzának fordításával méltán kiérdemelt jutalmat személyesen veszi át Olaszországban).

A Magyar Rádiónak korabeli hangfelvételét hallgattuk meg, amit az íróval készített a San Remo-díj átvétele előtt.

Az intézmény dísztermében a IX. A líceum és a X. B líceum 16 tanulója 9-11 valamint 12 -14 óra között Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményét olvasták el, majd az első regényéből A gólyakalifaból több mint egyharmadát szólaltatták meg, Sólyom Gecse Lilla magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő irányításával valamint az iskola könyvtárosa Török Júlia közremüködésével.

A felolvasott a IX. B líceum, a IX. C líceum, a X. A líceum valamint a IX. D szakosztály 36 tanulója, akik Babits Mihály válogatott verses köteteiből olvasták fel kedvenc verseiket. A diákok Czibak Emilia és György Pirtoska magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő irányításával vettek részt a felolvasáson 11-12 óra között.