YR50PUSKAS és az „éteri csúcsok”

posted in: Hirek | 0

Az 50 éves Puskás Tivadar Szakközépiskola jubielumi ünnepségei alkalmából az iskola tanárai és diákjai azt a célt tűzték ki hogy gyalográdióval érik el az ország legmagasabb pontját a 2544m magasa Moldoveanu csúcsot, hogy onnan direkt összeköttetést létesítsenek az iskolával! A telekommunikáció egyik úttörőjének számító Puskás Tivadar nyomdokaiba lépve, de már az újabb kor vívmányainak számító rádióhullámok életre keltésévél próbáltunk tisztelegni az iskola névadója előtt. Célunkat sikerült is elérni, és egy nagyon egyszerű, a 2m-es amatőr sávban működő kézirádióval, 145.500MHz-en FM módban közvetlen kapcsolatot teremtettünk az iskolában tevékenykedő rádióamatőr csapatattal. Ezután 14 MHz-en SSB módban is megszólaltattuk az új hívójelünket, az YR50PUSKAS-t, amit direkt erre az eseményre kértünk a távközlési hatóságtól. Egy órás ottlétünk alatt sikerült 10 kapcsolatot létesíteni olyan országokkal, mint Olaszország, Svájc, Belgium, Wales, Franciaország illetve Spanyolország, sőt még más éteri csúcsokkal is.

A miértekről és a hogyanról álljon itt egy rövid összefoglaló a magyarországi Gyalográdió program jóvoltából.

  • De mi is az gyalográdiózás? A Gyalográdió túrázó, kiránduló, gyalogosan kitelepülő rádióamatőrök társasága. Ezek az amatőrök kirándulásaik alkalmával a magukkal vitt felszereléssel létesítenek összeköttetéseket más rádióamatőrökkel.
  • Mi az a SOTA? A SOTA a Summits on the Air program rövid neve. Ennek lényege, hogy rádióamatőrök hegycsúcsokat aktiválnak azzal, hogy onnan legalább 4 QSO-t létesítenek.
  • Sávok és üzemmódok: Bármelyik amatőr sáv és üzemmód használható (kivéve a földi átjátszókat). Két alapvető kikötés van csupán: – emberi erővel kell feljutni a csúcsra, – csak a magunkkal vitt eszközök (rádió, antenna, áramforrás) használhatók. Itthon a legmozgalmasabb sáv a 2m, 145,525 MHz (FM) és 144,300 MHz (SSB) környéke. Rövidhullámon a 40m (7030 kHz CW / 7060 kHz SSB) és a 20m-es sáv a legforgalmasabb. Az aktiválásokat be lehet jelenteni a Gyalográdió levelezési listáján és a nemzetközi SOTAwatch-on is. Előre meghirdetett aktiválás esetén RH-n szinte garantált a pile-up!
  • Mi a célja? A Gyalográdió egy hobby. Mindenki a saját ütemében és lehetőségei szerint gyűjti a pontokat. A pontokat a csúcs magassága határozza meg. Az aktivátornak akkor jár a pont, ha sikeres az aktiválás (min. 4 QSO). Az ellenállomásoknak viszont mindig jár a pont. A összeköttetések adatait egy adatbázisba lehet feltölteni, amely nyilvántartja a pontokat és az aktivált csúcsokat.
  • Mit tanulhatsz? Elektronikát, informatikát, földrajzot, történelmet, tájékozódást, fizikát, és közben gyönyörű tájakon túrázhatsz! Ha ezt a sport-típust még mindig csak fontolgatod akkor itt az ideje elkezdeni, ugyanis a szép élményeken kívül új erőt és életkedvet hoz magával.

Gajdó Éva