50 éves a Puskás Tivadar Szakközépiskola

posted in: Hirek | 0

Az évfordulók mindig elgondolkodtatnak, számvetésre késztetnek. A számvetés ugyanakkor nemcsak a sikeresen megtett út végiggondolását jelenti, hanem a találkozás lehetőségét is.

A kerek jubileum, pedig különös meghatottsággal, felemelő ünnepélyességgel tölti el a szívünket-lelkünket. Mi, puskásosok, ezért készülünk megkülönböztetett figyelemmel a 2023-2024-es tanévnyitóra, hiszen, kerek évfordulót ünnepelhetünk. Nem utolsó sorban kiváló alkalom lesz az ünnepi hét az alma mater jelenének megismertetésére, a jövőt illető tervek felvázolására.

Büszkék vagyunk rá, hogy iskolánk névadójának emlékét a magyar tudomány népszerűsítéséhez kapcsolhatjuk, az erdélyi tudományosság felfedezése és beépítése a köztudatba, művelődés és tudománytörténeti ismerteink tárába. Életútja példaképül állhat minden mai fiatal előtt, akik tisztelik a tudást, és céljaikért küzdeni képesek, közöttük azok a fiatalok is akik iskolánk történetét gazdagítják.

Ezzel a jubileumi kiadással, 50 éves a Puskás Tivadar Szakközépiskola, emléket szeretnénk állítani, mindazoknak, akik e iskola fiataljainak boldogulását áldozatos nevelő-oktató munkájukkal évszázadokon át elősegítették. Emléküket övezze a hála és a tisztelet. A köztünk élőket pedig – gondos munkájukban vagy megérdemelt pihenésükben – kísérje a szeretet és a megbecsülés.

Intézményvezető

dr. Szőke Ana-Maria

Aki ma szakmát tanul, annak biztos a jövője!

Fél évszázados a Puskás Tivadar Szakközépiskola és ünnep ez az évforduló minden elballagott diáknak és pedagógusnak. Visszatekintve az elmúlt 50 évre, talán csak annyit összegezhetünk, hogy a változás örök: a társadalom összetétele, az életvitelünk, és sajnos az értékeink sem azok, mint 50 évvel ezelőtt. A ma emberének életében egy dolog bizonyos: már nem tud élni elektromos áram, személyautó és háztartási gépek nélkül, ezek fenntartása pedig szakembereket kíván!

Nekünk, itthon, Sepsiszentgyörgyön jó szakemberekre van szükségünk! Ők olyan kapocsai a társadalmunknak, akik nékül darabjaira hullana. Amíg van áram a lakásokban, amíg működik az autónk, amíg le tudjuk aratni a búzát, addig nem vesszük észre ezeknek a szakembereknek a munkáját. A baj akkor van, amikor nincs aki becsavarjon egy villanykörtét, nincs aki kicseréljen egy elromlott gépjármű alkatrészt, nincs, aki meghegesszen két elemet, vagy nincs, aki megjavítson egy mezőgazdasági gépet.

Aki ma szakmát tanul, annak biztos a jövője! Fontosak ezek az eltűnőben lévő szakmák, mert nemcsak itthon, hanem országszerte hiány van belőlük! Büszke vagyok erre az iskolára, mert olyan embereket nevel, akikre minden háromszéki családban és vállalkozásban egyaránt szükség van. Az itt elballagott diákok egy része ma közösségi vezető vagy sikeres vállalkozó, akik mindannyian hozzájárulnak a térség gazdasági fejlesztéséhez.
Ez a fél évszázad az iskola életében egy olyan biztos bázis, amelyből merítkezni lehet az elkövetkezendőkben. Bármerre is alakuljon a világ, az iskola története igazolja azt, hogy van és lesz létjogosultsága ennek az intézménynek. Kívánom, hogy még sok évtizeden keresztül fennmaradjon, többszáz háromszéki fiatalnak biztosítva mindennapi kenyeret!

Antal Árpád-András,

Sepsiszentgyörgy polgármestere

Újságcikk az ünnepségről