Lisszabon – Utazási napló I.-IV. hét

posted in: Hirek | 0

I. hét

Első nap a szakmai gyakorlati helyen körbevezettek és megmutatták az autószerelő műhely felszereltségét. A nap további részében mikor már ismertették velünk a munkavédelmi és munkabiztonsági előírásokat és szabályokat, megnézhettük a vendéglőt ahol a három hónap ideje alatt fogyaszthatjuk el a reggeli-ebéd-vacsoránkat.
Első gyakorlati napunk a kedd volt, az első autónknál klíma kompresszort cseréltünk és feltöltöttük freonnal. A másodiknál kormányösszekötő rudat kellett cseréljünk és futószöget állítottunk. Továbbá három autónál időszakos karbantartást végeztünk. Szerdán három autón kellett fékberendezést és futóművet cserélni, délután egy másik autónak EGR szelepet és hütőberendezést cseréltünk. Csütörtökön már kettes csoportokban vagy egyedül dolgoztunk, futóművet cseréltünk, időszakos karbantartást végeztünk. Pénteken motortartó bakokat cseréltünk és klíma rendszert teszteltünk nyomás alatt valamint gumiabroncsokat cseréltünk.

II. hét

Hétfőn egy teljes éves szervizzel kezdtük egy Mercédesz A180-as autón, a szerviz magába foglalta az olaj, olajszürő, levegőszürő pollen és üzemanyagszürő cserélését. Kedden egy Skoda Octavianak kuplungszettet, illetve féknyerget és fékbetéteket cseréltünk. Szerdán éves szervizelést végeztünk egy Renault Meganon és egy Opel Astran. Csütörtökön sem volt unalmas a nap, több autón műszaki vizsgát végeztünk és kiszereltünk egy motrot. Pénteken ugyancsak motor szereléssel foglalkoztunk. Aztán jöhetett a hétvége a szebbnél-szebb kirándulásokkal.

III. hét

Hétfőn nemzetközi ünnep nap volt, így a munkahely helyett portugál nyelv órára mentünk. A hét többi napján a cégnél voltunk ahol éves szervizelést végeztünk, fék cseréket, illetve volt 2 darab motor csere. Hétvégén, szombaton elmentünk a szokásos portugál nyelv órára. A vasárnapunk az szabad volt, így pihentunk. Sok mindent tanultunk azon a héten, sok portugál szót, kifejezést, egyszóval kommunikálást.

IV. hét

A héten sokat tanítottak minket a cégnél, olyasmiket mutattak meg és tanítottak meg
amiket még nem láttunk, például hogy hogyan lehet megjavítani a tank sapka zárt, vagy hogy hogyan lehet vissza állítani az elektromos kéziféket akkumulátor segítségével. A hét többi napján szintúgy reviziokat végeztünk, illetve volt némi felfüggesztés javítás is. Szombaton voltunk egy volt író házánál, Fernando Pessoa-nal. Ott volt egy körbevezetés, ahol megismerhettük a múltját, illetve az életét. Azután megvolt az utolsó portugál nyelv óra és a nyelv vizsga. A vasárnapunk szintén szabad foglalkozás volt.