Tanévnyitó

posted in: Hirek | 0

Tisztelt Tanárok! Kedves Diákok!

A tanévkezdésre készülődve azon elmélkedtem, mitől más ez a tanév a többitől? Miközben ezen gondolkodtam, eszembe jutott egy történet Deák Ferencről, a Haza Bölcséről, aki híres volt éleslátásáról.

A kiegyezés után történt, hogy Deák Ferenc a Szabadelvű Klubból hazafelé menet nem találta a kalapját a megszokott helyén. Amint kereste, meglátta Besze János, képviselőtársa fején díszelegni. Azt mondta erre Deák Besze Jánosnak:

– János, ez az én kalapom!

Besze János levette a kalapot a fejéről, megismerte, és így szólt:

– Igaz bátyám; körülbelül egyforma a mi fejünk.

Deák Ferenc erre ezt mondta: – Körül lehet, de belül nem.

Hát körülbelül így különbözik az idei tanévnyitó a többitől, azzal a különbséggel, hogy az iskola körül is más és az iskolán belül is más. Nemcsak attól, hogy a tavalyi kilencedikesek most már tizedikesek, a tavalyi tizenegyedikesek ma már tizenkettedikesek és nem is attól, hogy a koronavírus hatására új szabályok között kezdődik az iskola, hanem attól más, hogy most derül ki mennyire tudjuk a kényszer hozta változást előnyünkre kovácsolni.

A változás felismerése a tanulás és a tudás legyen. Mert minden nap többek vagyunk. Mindegy milyen formában tanulunk, mitől más ez a tanév, a hibrid iskolától vagy az online térben való tanulástól, fordítsátok a hasznotokra, a cél az ugyanaz kell legyen, felismerni a változásban is, hogy a tudás az érték. Az új tanév legyen eszköz a tervek megvalósításához. Ezekkel a gondolatokkal már nem is tűnik úgy, hogy ez a tanév különbözne a többitől. Mégis más! Mert emberibbek kell legyünk, mert jobban oda kell figyeljünk egymásra és jobban kell vigyázzunk egymásra.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenek előtt egészségben gazdag tanévet, munkátokhoz kitartást, állhatatosságot és siket. Kollégáimnak türelmet a diákjaikhoz, hogy az idén is megvalósulhassanak Szent-Györgyi Albert gondolatai: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”

Vigyázzunk egymás egészségére!

Demeter Dávid igazgató

Tanévnyitó

A 2020-2021-es tanév évnyitó ünnepség nélkül kezdődik. A diákok 9:00 órakkor találkoznak osztályfőnökeikkel az osztálytermekben.

Kérünk minden diákot hogy nézze meg ITT vagy az iskola hirdetőjében hogy melyik osztályba fog járni.

Az iskola épületei:

  • A, B, C, D, E, F, G – Horgász utca 41-es szám
  • H – Márton Áron utca 1-es szám