„Az ÉN Távközlésem” távközlési verseny, MetALCOM Szentes, Magyarország

posted in: Hirek | 0

Időpont:

1. forduló (online) – 2023. március 27-31.

2. forduló (fizikai jelenléttel) – 2023. április 28.

Résztvevők a Puskás Tivadar Szakközépiskola részéről:

  1. András Balázs, Karácson Krisztián Arnold, Sinka Norbert Ferenc – X.A.prof, versenyzők
  2. Kelemen Alpár – felkészítő tanár

A verseny leírása:

Az első forduló, az online regisztráció után, egy (szintén) online, kétrészes tevékenységből állt: Meg kellett oldani egy 56 feladatos, 3 órás TESZTet, amely alapszintű elektrotechnikai és távközlési kérdésekből állt. A fiúk, a nagyon rövid felkészülési idő dacára is, helytálltak, elérték a kijutási kvótát. Majd, a második tétel egy tudományos ESSZÉ összeállítása volt, amelynek témája a távközlés vagy a távközlés alkalmazásai voltak. Ezt a munkát is elfogadták, így a csapat egyedüli határontúli iskolaként kijutott a szentesi cég által szervezett versenyre.

A második forduló Szentesen zajlott, a MetALCOM távközlési cég udvarán felszerelt standoknál. Itt 9 GYAKORLATI TÉTELT kellett megoldani, illetve kivitelezni, egy ottani zsűri által kronométerezve és pontozva. A versenytételek rendkívül változatosak voltak, az egyszerűnek tűnő szerszámismerettől el egészen a komplex adóerősítő mobilállomás beüzemeléséig. A versenyidő összesen 4 óra volt, ebben benne volt a 10. tétel is, amely egy PREZENTÁCIÓ volt, az első forduló témájának a bővített változata, címe: AZ AUTÓ A XXI. SZÁZADBAN. A fiúk nagyon ügyesek voltak, kitettek magukért és iskolájuk hírnevéért, igaz becsületesen el is fáradtak: 6 tételnél maximális pontszámot értek el! Miután lezajlott a verseny, bemutattunk két kisfilmet iskolánk Puskás Tivadar Kismúzeumáról, az eredményhirdetés előtt, nagy sikert aratva. Összesen 11 csapat versenyzett, két csoportra osztva (de ugyanazokkal a feladatokkal): 5 távközlés-szakos, illetve 6 „gimnázium”-besorolású, amelybe mi is tartoztunk. Az eredményhirdetés óriási meglepetést hozott számunkra, hiszen teljesen kezdőkként, a zsűri, kiemelt dícséretével kísérve, a 3. helyezést ítélte nekünk!

A nap ezzel nem ért véget, hiszen vártak ránk iskolánk régi barátai, Tóth László és Verók István urak (Csáky Ernő mérnök úr, iskolánk kismúzeumának mindenese, régi kollégái és barátai), a volt Szegedi Postaigazgatóság nyugalmazott igazgatója, illetve a Szentes 1. sz. Körzeti Posta nyugalmazott postavezetője, akik bemutatták a több, mint 20 év megfeszített és rendkívül szenvedélyes gyűjtő és rendszerező munka után berendezett szentesi Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány gyűjteményét, amely egyben a múltban nagyhírű magyar posta kiállítóhelye is. Ez egy nagyon sokrétű kiállítás, két és fél óra alatt csupán részleteiben tudtuk meglátogatni.
Ezután következett a várva várt bőséges vacsora, majd a fáradtságunkat még jobban megtetőzendő elsétáltunk a bájos-kedves város központjába, hiszen ott is egyidejűleg városnapok zajlottak, akár itthon, Sepsiszentgyörgyön.
Utazásunk oda-vissza teljesen zökkenőmentes volt, kitűnő időjárás volt, az iskolánk Logan személykocsija jelesre vizsgázott.

Ezúton is megköszönjük támogatóink önzetlen segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna részt venni ezen a versenyen. (Puskás Tivadar Szakközépiskola, Profaut cég, Szentes város önkormányzata ill. postamúzeum-alapítványa, illetve városunk és Szentes sokoldalú testvérkapcsolata)