„Telecomunicația MEA” – Concurs de Telecomunicație, MetALCOM Szentes, Ungaria

posted in: Noutati | 0

Perioada de desfășurare:

  1. etapă (online) – 27-31 martie 2023
  2. etapă (prezență fizică) – 28 aprilie 2023

Participanți din partea Liceului Tehnologic “Puskás Tivadar”:

  1. András Balázs, Karácson Krisztián Arnold, Sinka Norbert Ferenc – X.A.prof, concurenți
  2. Kelemen Alpár – profesor pregătitor

Descrierea concursului:

Prima etapă, după înregistrarea online, a constat dintr-o activitate online cu două părți: trebuia rezolvat un test într-un interval de 3 ore, cu 56 de întrebări din domeniile electrotehnicii și telecomunicației la un nivel de bază. Elevii au reușit să se califice mai departe, în ciuda timpului foarte scurt pe care l-au avut la dispoziție pentru a se pregăti. A doua sarcină a fost realizarea unui eseu științific cu tema telecomunicației sau a aplicațiilor telecomunicației. Au acceptat și această provocare, astfel devenind singura echipă de peste hotarele Ungariei calificată la concursul organizat de firma din localitatea Szentes.

A doua etapă s-a desfășurat în localitatea Szentes, la standurile aflate în curtea firmei de telecomunicație MetALCOM. Aici elevii au avut de rezolvat 9 sarcini practice și au fost jurizați și cronometrați de un juriu local. Subiectele de concurs au fost foarte variate, de la simpla cunoaștere a uneltelor până la cele mai complexe, cum ar fi punerea în funcțiune a stațiilor mobile de amplificatoare. Durata concursului a fost de 4 ore, care a cuprins și subiectul cu nr. 10, care a constat într-o prezentare complexă a temei primei etape cu titlul: Mașina în secolul al XXI-lea. Elevii au reprezentat cu brio școala lor, au lucrat cu spor și au obținut punctaj maxim la șase sarcini.

După desfășurarea concursului, am prezentat două filme scurte despre muzeul școlii noastre, chiar înainte de anunțarea rezultatelor și acestea au fost primite cu mare interes. În total au participat la concurs 11 echipe, împărțite pe două grupe, dar cu aceleași sarcini: 5 cu specializarea în telecomunicație, iar 6 gimnaziale, din care am făcut parte și noi. Anunțarea rezultatelor a adus o mare surpriză, deoarece am intrat în această competiție pentru prima oară și am obținut locul al III-lea cu felicitări din partea juriului.

Ziua nu s-a terminat în acest moment, deoarece ne așteptau vechii prieteni ai școlii noastre, domnii Tóth László și Verók István, prietenii și colegii dl. ing. Csáky Ernő, directorii poștei din Câmpia de Sud a Ungariei, respectiv a poștei din Szentes, care ne-au prezentat Muzeul Poștei, muzeu realizat printr-o muncă asiduă de 20 de ani și care a fost cunoscutul Muzeu al Poștei Ungare în trecut. Este o expoziție multilaterală, de-a lungul vizitei noastre de două ore și jumătate am putut vedea doar o parte din muzeu.

După aceea am avut parte de o cină bogată, apoi ne-am plimbat în centrul orașului, în ciuda oboselii acumulate, deoarece în același timp, și acolo se desfășurau zilele orașului, ca și la noi, în Sfântu Gheorghe.
Călătoria noastră a fost ideală, am avut parte de o vreme frumoasă, mașina școlii noastre Logan ne-a servit perfect.

Și pe această cale am dori să mulțumim sponsorilor noștri, fără ajutorul cărora n-am fi putut lua parte la acest concurs: Liceul Tehnologic Puskás Tivadar, firma Profaut, Primăria orașului Szentes, Fundația Muzeului Poștei din Szentes, de asemenea suntem datori și înfrățirii multilaterale dintre orașele Sfântu Gheorghe și Szentes.