Ce este învățământul dual?
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic cu următoarele caracteristici specifice:
- este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și partener de practică
- asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici
- operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.
Croitor îmbrăcăminte după comandă

- realizează și transformă pe baza tiparelor produsele de îmbrăcăminte
- folosește unelte manuale și mașini de cusut speciale
- orientează reperele spre linia de fabricație, le coase, le asamblează, le lipește, le ornează, coase nasturele
- cunoaște proprietățile materialelor și noile tehnologii în confecții
Dulgher – tâmplar – parchetar

- realizează toate structurile din lemn necesare în industria de construcţii (schele, cofraje, elemente componente ale acoperişului, pereţi, lambriuri, podele, pardoseli, etc.)
- interpretează desenele tehnice
- cunoaşte tehnicile de îmbinare
Tâmplar universal

- realizează, asamblează, întreţine şi execută renovarea produselor din industria lemnului
- realizează mobile cu destinaţie şi structură diferită, uşi şi lucrări interioare
- achiziționează echipamente şi materiale necesare pentru finalizarea produsului
Instalator instalații tehnico sanitare și de gaze

- știe să măsoare, să taie şi să îmbine conducte
- realizează treceri prin ziduri şi planşee pentru conducte
- montează conducte, utilaje, aparate de utilizare, accesorii
- pune în funcţiune instalaţii, înlocuiește și repară conductele, îmbinările şi garniturile acestora
- diagnostizează şi remediază defecţiunile constatate la toate tipurile de instalaţii, reglează presiunea apei
Preparator produse din carne și pește

- efectuează tranșarea, dezosarea și alegerea cărnii în vederea obținerii preparatelor din carne și pește
- realizează operații specifice tehnologiei de obținere a produselor din carne și peste
- respectă rețetele de fabricație a produselor din carne și pește
- aplică normativele de protecția mediului și siguranța produselor alimentare