Comemorare

posted in: Noutati | 0

Programul activităților organizate pentru comemorarea a 175 de ani de la nașterea marelui inventator Puskás Tivadar s-a desfășurat în luna septembrie, când elevii claselor a IX-a au avut ocazia să viziteze Muzeul Telecomunicațiilor și să cunoască viața și activitatea patronului spiritual al instituției unde învață.

Profesorul inginer Csáky Ernő le-a vorbit elevilor despre invențiile lui Puskás Tivadar, elevii au vizionat un documentar făcut în memoria inventatorului, după care au vizitat muzeul.

175 de ani de la nașterea patronului spiritual al instituției, inventatorul Puskás Tivadar

Cunoscutul inventator Puskás Tivadar, născut la Budapesta, a trăit între anii 1844 – 1893. După studiile de la Viena, s-a ocupat de telegraful fără fir, l-a preocupat descoperirea lui A.G. Bell, telefonul și devine reprezentantul lui Edison în Europa. Lucrează la o firma din Londra (1866) și participa la construirea liniei de cale ferată Oradea – Cluj – Brasov. La Cluj își cunoaște viitoarea soție. Intre 1866 – 1867, împreuna cu Edison, construiește prima centrală telefonică si microfonul cu cărbune. După 1884, Puskás Tivadar, coordonează construirea rețelei de telefonie din Budapesta, instalează primele telefoane publice în oraș, brevetează și construiește prima rețea funcționala de știri prin telefon.

Anii copilăriei

Strămoșii lui Puskás Tivadar provin din Ciuc, Puskás Ferenc, tatăl este de origine din Ditrău, antreprenor naval, mama Agricola Mária. Fiind primul copil al familiei a avut parte de o educație severă. În copilărie a excelat cu competențele și logica lui excelentă, care se observa mai ales la matematică. În 1854 a început școala gimnazială la Buda, apoi și-a terminat studiila la Viena și la Budapesta.

Trecutul broadcasting-ului

Predecesor al radioului de astăzi, „Ziarul vorbitor”, arăta ca un telefon și a fost pus în aplicare de Puskás Tivadar, în 1892, aceasta fiind cea mai celebră invenţie a sa. O redacție ca aceea din care se transmiteau știrile prin „Ziarul vorbitor” cu 126 de ani în urmă, a fost reconstituită fidel în incinta Muzeului Telecomunicațiilor, din liceul nostru.

Era un program foarte variat, astfel că de la numărul de 28 de abonați, număr cu care și-a început activitatea acest „Ziarul vorbitor”, la un an s-a ajuns la aproximativ 700 de ascultători și apoi la mii și mii de ascultători. „Ziarul vorbitor” a funcționat doar în Budapesta, pentru că inventatorul a murit la un an de la punerea în funcțiune a „Ziarului vorbitor”.